Αναζήτηση

Τι σημαίνει η υγιεινή τροφή για το πεπτικό μας σύστημα;

Η πέψη ορίζεται ως η διαδικασία μέσω της οποίας η τροφή διασπάται μηχανικά και χημικά στην πεπτική οδό. Η ολοκλήρωση της αποδίδει θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι έτοιμα να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό.

Το πεπτικό σύστημα είναι στην πραγματικότητα ένα χημικό διυλιστήριο που παρασκευάζει τα δικά του καύσιμα και παράγει ενέργεια από τις πρώτες ύλες που του παρέχονται: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και ανόργανα άλατα.Περιγραφή του πεπτικού συστήματος

Κύρια λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό και θρεπτικά συστατικά. Για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτείται:

 1. Κίνηση της τροφής μέσα στον πεπτικό σωλήνα

 2. Έκκριση των πεπτικών υγρών και πέψη της τροφής

 3. Απορρόφηση των τροφών (μετά την πέψη τους), του νερού

 4. Κυκλοφορία του αίματος για να παραληφθούν οι ουσίες που απορροφούνται

Το πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει την γαστρεντερική οδό, την οποία αποτελούν όργανα τα οποία συνιστούν την κύρια οδό απορρόφησης θρεπτικών συστατικών και είναι μήκους περίπου 5 μέτρων, όπως επίσης και κάποια σχετιζόμενα με αυτήν όργανα, κυρίως το πάγκρεας, το ήπαρ και την χοληδόχο κύστη.


Η πρόληψη είναι σημαντική

Το παχύ έντερο εκκρίνει βλέννα αλλά όχι και ένζυμα. Για αυτό η πέψη της τροφής έχει ολοκληρωθεί προτού μπει στο παχύ έντερο. Παρ’ όλα αυτά όμως ο χυμός παραμένει εκεί επί 10-12 ώρες όπου υφίσταται ζύμωση από την μικροχλωρίδα και απορροφάται νερό από αυτό.

Τα μικρόβια του παχέως εντέρου είναι εκείνα που ευθύνονται κυρίως για τα αέρια που σχηματίζονται και είναι κυρίως διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και υδρογόνο.Το πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει

Την ανώτερη γαστρεντερική οδό

 1. Στόμα

 2. Φάρυγγας

 3. Οισοφάγος

 4. Στόμαχος

Την κατώτερη γαστρεντερική οδό

 1. Λεπτό έντερο (δωδεκαδάκτυλος, νήστιδα και ειλεός)

 2. Παχύ Έντερο ή Κόλον

Λοιπά Όργανα

 1. Ήπαρ (συκώτι)

 2. Πάγκρεας

 3. Χοληδόχος Κύστη

9 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων